úterý 27. března 2007

OOP v PHP5 díl.6 - viditelnost a klíčová slova

Pokud budeme mluvit o objektech jako o zapouzdřených componentách, musíme nějakým způsobem zajistit, aby daná komponenta poskytovala jen to, co skutečně má. Pokud bychom ignorovali viditelnost jako takovou, vznikl by nám mezi jednotlivými třídami chaos, který by zapříčinil nepoužitelnost.

Vezmu to pěkne od začátku, mám atributy třídy a metody třídy. Obě tyto vlastnosti každého objektu mají volitelnou viditelnost, která je rozdělena do tří úrovní:

  • public

  • protected

  • private



Public
Jakákoli vlastnost objektu nastavená viditelností public mi umožňuje říci, že: "každý má právo k této vlastnosti přistupovat".

Protected
Narozdíl od public, má protected omezení jen na viditelnost v samotné třídě a třídách, které jsou potomkem.

Private
K vlastnostem označeným jako private může přistupovat pouze a jedině vlastní třída.

Když jsem v minulých dílech tvrdil, že atributy třídy by měly být označeny vždy jako private, neříkal jsem úplně pravdu. Při tvorbě vlastních tříd se dost často setkáme s problémem, kdy bych potřeboval použít daný atribut jako parametr metody. Jinými slovy řečeno, podle parametru mi metoda vykoná to či ono.

class HTML_Form_Input {
private $value;
.....
public function __construct($value) {
$this->value = $value;
}

public function setValue($value) {
$this->value = $value;
}

public function getValue() {
return $this->value;
}
.....
}


Tato jednoduchá třída implementovala private jako viditelnost pro atribut třídy a public jako atribut pro konstruktor a setry a getry. Teď ovšem nastává problem, kdy bych potřeboval identifikovat typ samotného inputu. Jedna z možností by byla, že bych metodě setType(String) vždy posílal vlastním stringem, o jaký typ se vlastně jedná. Toto sice lze, ale my se budeme snažit o co nejlepší znovupoužitelnost a možnost nastavení těchto typů přímo ve třídě, abychom nemuseli při refactoringu dohledávat všechny různé překlepy, atd.

class HTML_Form_Input {
const TYPE_HIDDEN = "hidden";
....
}
$input = new HTML_Form_Input("jmeno");
$input->setType(HTML_Input_Form::TYPE_HIDDEN);


Konstanta jako taková je neměná a je přístupná mimo vytvořený objekt. Pokud bych chtěl danou konstantu volat přímo ve třídě, využiji k tomu self::.

S dalším klíčovým slovem, se kterým se můžete setkat, je static. Statický atribut či metoda je taková vlastnost, která mi zapříčiní, že ji mohu získat aniž bych musel vytvářet objekt. Její hodnota je tedy nezávislá na tom, zda objekt existuje či nikoli. Pokud bych to převedl do praxe, můžu pomocí statického atributu třídy zjišťovat, kolikrát jsem vytvořil objekt z dané třídy.

Další ukázky si nechám do příštího dílu, který budu věnovat Design Patterns, neboli návrhovým vzorům. Ukážu např. implementování Iteratoru, který lze nativně v PHP 5 nalézt.

7 komentářů:

  1. V PHP vidí protected vlastnosti i předek :-).

    Já jako výchozí viditelnost používám protected. Nikdy nevíš, kdo po tobě bude dědit (pokud nenapíšeš závěť), takže před potomky skrývám jen to nejnutnější.

    OdpovědětVymazat
  2. To protected lze samozřejmě takto využít, na druhou stranu, můžu mít v rodičovské tříde v set a get, na atribut, i další vlastnosti. Raději v potomkovi používám již metody z rodiče, než napřímo atributy. Jen použiji parent:: a vím, že volám metodu z rodiče. Tato directiva je samozřejmě důležitá, ve chvíli kdy udělám override metody, byl by to problém.
    Viditelnost protected používám zejména u abstraktních tříd, kde je jasné, že daná třída bude mít potomka. U ostatních to předem vědět vůbec nemusím.

    OdpovědětVymazat
  3. V tom prpade nemas mysl dedit. To si muzu v muzu vytvorit parebta jen jako instanci a cist zni. Vubec nemusim dedit.

    priklad dodam zitra.

    se me zda ye se snazis vnaset veci z javy do PHP. A v PHP nejsou potreba.

    OdpovědětVymazat
  4. Proč by jsi dědit nemusel? Právě, že ano. Když uvážím, že v parent třídě bude metoda, která mi "něco provádí" a já jí chci v potomkovi metodu rozšířit, tak udělám klasický override dané metody.

    class A {
    public function show() {
    echo "Ahoj";
    }
    }
    class B extends A {
    public function show() {
    parent::show();
    echo " Světe";
    }
    }

    OdpovědětVymazat
  5. class A {
    private function show() {
    echo "Ahoj";
    }
    }
    class B{
    public function show() {
    parent::show();
    echo "Ahoj";
    }
    }

    $p = new B();
    $p->show();

    ja se bavim o tom proc implicitne nepouzivat private. Tohle totiz nejde.

    OdpovědětVymazat
  6. To je jasné, že to nejde. Máš přece metodu nastavenou jako private. Já se bavil o atributech tříd, které by měly být private. Co se týče samotných metod, tak je jasné, že private budou ty, které jsou pomocné pro fungování samotné třídy, zbylé jsou vesměs public popřípadě protected.

    OdpovědětVymazat
  7. takze tohle

    class A {

    private $ahoj = 'ahoj1';
    protected function show() {
    echo $this->ahoj;
    }
    }
    class B extends A{
    public function show() {
    parent::show();
    echo "Ahoj";
    }
    }

    $p = new B();
    $p->show();

    OdpovědětVymazat

Když programátor založí a řídí firmu

Jako malý jsem chtěl být popelářem. Ani ne tak proto, že bych měl nějaký zvláštní vztah k odpadkům, ale hrozně se mi líbilo, jak...