pátek 8. prosince 2006

Vývojové prostředí pro webové aplikace (IDE)

Nejenom talent a zkušennosti jsou potřeba pro úspěšný vývoj aplikací. Další vlastností je vývojové prostředí IDE.
V dnešní době je možné nalézt spoustu jednoduchých editorů, které jsou schopny zvýrazňování syntaxe popřípadě další zajímavé vlastnosti.

Nejprve udělám malé srovnání nejznámějších editorů a poté si vyberu svého favorita :)

JEdit
Jeden z dobrých editorů je jEdit. Po potřeby úprav jednoduchých skriptíků ideální řešení. Mezi jeho hlavní přednosti jistě patří to, že je multiplatformní. jEdit je napsán v Javě. I přesto je velice rychlý a obsahuje možnost doinstalovat spousty pluginů.

PSPad
Velice populární editor, od českého vývojáře. Mezi jeho hlavní přednosti patří rychlost a jednoduchost. Velkou nevýhodou je, že dokáže pracovat pouze pod Windows. Ano linux verze se nekoná. Je vhodný spíše pro začátečníky a drobné úpravy.

SciTE
Na počátku jednoduchý editor, který ale vyniká svou rychlostí a konfigurovatelností. Je možné ho používat i pod linuxem. Po dobré konfiguraci zvládne i složitější úkony. O dalších informacích se můžete dozvědět např. u Jakuba Vrány.

Vim
Legendární editor textů linuxových nadšenců. Mezi jeho nesporné výhody patří extrémní rychlost a konfigurovatelnost. Velkou nevýhodou ovšem je to, že koncept Vimu je naprosto odlišný od ostatních editorů. Po prvním setkání vězte, že budete dlouho hledat, jak editor vypnout. :)

ZEND Studio
Skutečné IDE pro vývoj webových aplikací. Pokud to s PHP myslí někdo skutečně vážně, jistě výběrem tohoto IDE neprohloupí. Mezi jeho nevýhody patří to, že není zdarma a také, že je primárně určen pouze pro PHP.

Eclipse PHP IDE
Další skutečné IDE pro vývoj aplikací. Mezi jeho přednosti patří to, že je multiplaformní, dokáže se po instalaci patřičných pluginů, chovat jako vývojové prostředí téměř pro cokoli. Mezi jeho nevýhody patří snad jen to, že má náročnější požadavky na hardware a na začátku složitější konfiguraci. Existuje i placená verze ve formě MyEclipse, která obsahuje již nakonfigurovanou sestavu s další podporou.

Existuje samozřejmě nepřeberné množství editorů a IDE pro tvorbu webových aplikací, které lze na internetu dohledat. Mým hlavním záměrem bylo sepsat (z mého pohledu) nejpoužívanější nástroje pro psaní aplikací.

Po několikaletém programování ve SciTE jsem začal hledat něco, co by mi umožnilo editor povýšit na komplexní IDE se spoustou možností. Po testech s jEditem apod. jsem nakonec skončil s Eclipse. Mohu říci, že jsem po několikadenním testování a zkoušení dostal do ruky špičkový nástroj, který je navíc zdarma.

Eclipse je primárně tvořen pro vývoj Java aplikací. Navíc samotné IDE je psané v Jave, což umožňuje jeho použití na více OS. Samotný projekt Eclipse je dotován firmami jako je IBM, Red Hat či SuSE. Obsahuje extrémní množství pluginů jak pro samotné programování, tak i modelování databáze či v UML. Počet podporovaných jazyků lze najít na oficiálních stránkach, společně s pluginy pro jejich spuštění.

Osobně využívám plugin od ZENDu PHP IDE společně se WEB Tools (i z důvodu závislostí), dále plugin QuantumDB pro prohlížení databáze (používám na Oracle a MySQL) a SQL editor. V Eclipse jako platformě se meze nekladou. Je možné nad Eclipse vytvořit jak vlastní projekt, tak použít nějaký již napsaný.

O tom, co všechno Eclipse obsahuje a je možné v něm použít by vydalo na nejednu knihu. Já se zaměřím na podporu PHP přímo od ZENDu, HTML, CSS, JS a MySQL. Na závěr jen malá ukázka toho, co si vlastně pod IDE představuji.

Příště se budu zabývat prvním spuštěním Eclipse (pod Windows i Linuxem) a instalací pluginů.

5 komentářů:

  1. Už se těším na pokračování, protože brzy mě vyprší trial ZENDu. Taky by jsi mohl přihodit, jak to propojit s SVN a nahodit debugger.
    Protože když jsem to velmi zběžně procházel, tak jsem na to nepřišel:-( Sice jsem se moc nesnažil, ale návod v češtině by se hodil:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pokusím se o tom něco sepsat. Pravdou je, že k Eclipse v češtině skutečně nic neexistuje. Důvodem může být i skupina lidí, kteří toto IDE používají. Čeština je zde spíše na obtíž.
    Zatím mám v plánu, jak propojit Eclipse s PHPDocument jako externí tool. Pak, po stisku jednoho tlačítka mám k dispozici celou vygenerovanou dokumentaci (třeba v HTML).
    Na debbuger se také mrknu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Bylo by to super, rozšířil by jsi bezesporu kvalitní produkt:-)

    OdpovědětVymazat
  4. www.easyeclipse.org je uz sestavene. Ondra

    OdpovědětVymazat
  5. Ja používam PHPDesigner 2007 Professional a nemám proti nemu žiadne výhrady. Nie je síce free, ale oplatí sa.

    OdpovědětVymazat

Když programátor založí a řídí firmu

Jako malý jsem chtěl být popelářem. Ani ne tak proto, že bych měl nějaký zvláštní vztah k odpadkům, ale hrozně se mi líbilo, jak...